trešdiena, 2010. gada 29. decembris

Tu neesi viens - piedzīvo "grupas fenomenu"!

Tāpat kā ir pieejamas individuālās psiholoģiskās konsultācijas, līdzvērtīgu palīdzību Tu vari saņemt grupā – t.s. grupu terapijā. Grupā iespējams salīdzināt savas problēmas ar citu problēmām, paskatīties uz sevi ar citu acīm, vari ieraudzīt, kā citi risina līdzīgas problēmas. Ne velti grupu darbu salīdzina ar „savstarpējo attiecību laboratoriju” un piemin t.s. „grupas fenomenu”. Grupas dalībnieki var atklāt cilvēkam to, kā viņš patiesībā „izskatās”, demonstrēt dažādas situācijas it kā spoguļattēlā, kas ļauj ieraudzīt, kā sarežģīto situāciju dzīvē varētu risināt savādāk.

Darbu grupā iesaku tiem, kuriem ir grūtības ar verbalizāciju – jūtu izpaušanu vārdos. Savukārt mājās vēlams palikt tiem, kuri nespēj apvaldīt agresivitāti, tās izpausmes vai arī nespēj būt toleranti un ir pārāk impulsīvi, - tas var negatīvi ietekmēt citus grupas dalībniekus.

Tomēr Tev pašam individuāli jāpieņem lēmums, kāda veida palīdzību labāk izvēlēties, kā Tu jutīsies labāk un drošāk. Cilvēki, kas nāk uz individuālām konsultācijām, mēdz teikt, ka viņi nevēlētos stāstīt visas savas problēmas citiem cilvēkiem. Viņiem tas būtu par grūtu, turklāt viņi netic, ka citi varēs palīdzēt pietiekoši, nenosodīs un izpratīs. Šādos gadījumos ieteicams izvēlēties individuālo konsultāciju.

Grupas nodarbībā nodrošinu grupas atlasi un specifisku grupas noteikumu ievērošanu. Kā svarīgākais no tiem – absolūta pieņemšana un vienošanās par konfidencialitāti. Psiholoģiskā atbalsta un interešu grupas parasti apmeklē 6  līdz 15 dalībnieki.


Kāda ir Tava pieredze ar atbalsta grupām? Ko Tu par tām zini? Ko Tu izvēlētos, ja būtu tāda nepieciešamība – individuālo konsultāciju vai darbu grupā?


Elīna
pārvērtējošais konsultants
mob. tālr. 29467274
elina@labodomupietura.lv 
 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru