pirmdiena, 2011. gada 1. augusts

Kurš valda patiesībā - tu vai nauda?

Kas notiek tavā dzīvē un naudas makā? Tu valdi pār naudu vai nauda pār tevi? Lai atbildētu uz šiem jautājumiem, Labo Domu Pietura atsaucās piecu brīnišķīgu sieviešu aicinājumam sarīkot diskusiju pēcpusdienu par tēmu „Nauda tavā dzīvē – kurš kuru?”, kas izvērtās teju kārtīgas darba dienas garumā. 


Nauda ir viens no lielākajiem cilvēku aizliegumiem jeb tabu tēmām. Ne velti konsultēšanas mācību programmā tā tiek likta vienā maisā ar otru aizliegtāko tēmu – seksu. Paskaties pats – noteikti arī tavā pirmdzimtajā  vai jaunradītajā ģimenē par naudu tiek runāts nepiedodami maz. Par tās tērēšanu un neesamību nereti izceļas vissāpīgākie strīdi, bet par to, kā radusies tieši šāda attieksme pret naudu un tās tērēšanu, neviens nerunā. Kāda tam jēga? To centāmies noskaidrot mūsu pēcpusdienas diskusijā.

Mūsu attieksme pret naudu balstās ģimenē vai pat dzimtā iegūtajos stereotipos, tāpēc viena no pirmajām pieturvietām mūsu darbā bija konkrēta attieksmes modeļa  identificēšana, kurš lielākoties ir mantots no tēva vai mātes un dzīvē tiek pakaļdarināts ar apbrīnojamu precizitāti, tomēr tik viltīgi, ka cilvēks pats to nespēj pamanīt.

Tā liels bija kādas dalībnieces pārsteigums, kad viņas attieksme pret naudu izrādījās precīza tēva rīcības modeļa kopija.  Kāda cita no mums konstatēja, ka kopš savas bērnības neatminas nevienu epizodi, kurā viņas māte būtu kaut jel kādi pieminējusi vai devusi bērniem naudu, lai gan strādāja trīs darba vietās. Kāds no vecākiem naudu krājis rullīšos pagultēs, vēl kādā ģimenē pilnīgu un absolūtu varu pār ģimenes locekļu naudas makiem uzņēmusies vecmāmiņa. Cik ģimeņu, tik modeļu! Lai mainītu savu šī brīža attieksmi pret naudu (pārstātu nejēdzīgi tērēt vai aizņemties, izdalītu prioritātes un atbrīvotos no liekām „vajadzībām”, utt.), attieksmes pret naudu „ģimenes vēsture” ir nozīmīgs priekšnoteikums.

Pasākuma laikā izspēlējām arī spēli „Naudas maciņš”, kas spilgti atklāja mūsu pašreizējo attieksmi pret naudu un tēriņiem, iemācot cienīt naudu, veltīt tai enerģiju un prast ar to apieties.

Tomēr pasākuma mērķis bija noteikt vadošo no vecākiem mantoto stereotipu vai vēstījumu, kurš mūs attiecībās ar naudu pavada visu dzīvi. Atpazīsti kādu no šiem?

  • Naudu var nopelnīt tikai sūrā darbā!”
  • „Sievietei bez vīrieša labas pārtikšanas nekad nebūs!”
  • „Nauda ir tikai krāpniekiem!”
  • „Dzīvē jau nevar soli paspert, lai kāds nenoplēš deviņas ādas!”
  • utt.

Lielu nozīmi mūsu attiecībās ar naudu atstāj pirmā pieredze ar to. Ir ģimenes, kurās pirmā bērnam piešķirtā nauda tiek pasniegta kā īpašs notikums, ar kuru iezīmējas jauns dzīves posms – pirmā atbildība, prasme pārvaldīt naudas līdzekļus. Kādā citā bērns naudu tā arī neredz un nesajūt, jo vecāki nevis ļaunprātīgi atstāj bērnu bešā, kā var šķist jau pašam pieaugušam esot, bet vienkārši neiedomājas, ka bērnam tā var būt vajadzīga. Tāpēc dzirdēts tik daudz stāstu par kaimiņu Anniņām, kuras saldējumu ēdušas katru dienu, kamēr kāds cits rijis vecāku „pārestības” asaras un audzējis sevī aizvainojumu par „bagātajām Anniņām”.

Ģimenes, kurās nauda ripojusi par katru biešu vagu, ģimenes, kurās bijis jāprot iztikt ar pāris latiem nedēļā un svaigu lauku gaisu, ģimenes, kurās nauda paslepšus ķeksēta no vecāku kabatām, un vēl un vēl… Tāpēc viena no lielākajām grūtībām, ar kuru saskaramies savas ģimenes veidošanas laikā, var kļūt attieksme pret naudu. Tā nereti satiekas divi jauni un bezgala iemīlējušies cilvēki, kuru atšķirīgie vēstījumi par naudu noved pie nebeidzamiem konfliktiem vai pat šķiršanās. Zinu gadījumu, kad vīrietis principiāli nav bijis gatavs tērēt naudu labai pārtikai, kas novedis pie tā, ka viņš vakariņās ēdis sardeles, kamēr viņa sieviete sev šmorēja vistas kājiņa. Kad satiekas divas ģimenes, līdz ar tām satiekas arī divi atšķirīgi stereotipi, un tālākais jau slēpjas prasmē pielāgoties. Varbūt tāpēc kāda no mums ar garu nopūtu secināja, ka acīmredzot šāda diskusija būtu visai svētīga starp vīrieti un sievieti pirms stāšanās laulībā…



Par to, kā mainās mūsu attieksme pret naudu dažādos dzīves posmos un iegūstot jaunu pieredzi, runāsim nākamajā tikšanās reizē jau pēc nedēļas. Tad pārcilāsim arī mūsu pašreizējo attieksmi pret naudu un to, kas mūs šobrīd naudas lietās satrauc visvairāk. Kas zina – varbūt tieši tad mums izdosies atbrīvoties no kāda ierūsējuša uzskata, kas ļaus pārskatīt savas attiecības ar naudu un turpmāk tās veidot sev par labu.  Paldies meitenēm par aicinājumu veidot šo pasākumu un dalību tajā!

Elīna Neilande
„LABO DOMU PIETURA”
Pārvērtējošais konsultants
Tālr. 29467274


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru