otrdiena, 2011. gada 16. augusts

Kopš šodienas ar NAUDU uz "tu"!

Noslēdzies „Labo Domu Pieturas” izbraukuma pasākums brīnišķīgā dabas un mājas saimnieces radītā vietā – viesu mājā „Ābelītes”, kurā ar tā dalībniecēm tikāmies jau otro reizi, lai noskaidrotu, kāds galvenais vēstījums par naudu un attiecībām ar to mūs pavada visu dzīvi? „Naudu var iegūt tikai negodīgā ceļā!”, „Bez sviedriem naudu nenopelnīsi!”, „Par velti nekas nepienākas, visu jānopelna!”, u.c. vēstījumi, stereotipi un aizliegumi, kurus mums, visbiežāk neko ļaunu nevēlot, nodod vecāki un vecvecāki. Kā tos identificēt, nosaukt vārdā un atvadīties kā no traucējošiem un nevēlamiem savā dzīvē, caur smiekliem un asarām risinājām visas dienas garumā.


Atkārtoti gribas pieminēt nereti dzirdēto frāzi „Tu jau esi bijis naudas seminārā, bet paskaties – naudas tāpat nav!”, kas spilgti atklāj absolūti nepamatotas gaidas, ka konsultants vai atbalsta grupa atklās mūžseno noslēpumu par zelta zivtiņu vai Anša brīnumu dālderi, kas ļaus aizmirst, ko nozīmē skaitīt naudu un uztraukties par tās neesamību. Grupas darbs par naudas tēmu palīdz palūkoties no malas uz savu dzīvi, ar trāpīgiem jautājumiem atklājot tos zemūdens akmeņus, kuri ir tiešā ceļā mantoti no pirmdzimtās ģimenes un gluži nemanot pārnesti un „veiksmīgi” lietoti paša jaundibinātajā ģimenē.


Piemēram, ja sievietes mamma izsenis bijusi ģimenes maka glabātāja, kurai vīrs algas dienā kā pašu par sevi saprotamu priekšā nolicis arī paša nopelnīto naudu, lai vēlāk katru dienu prasītu dienas naudu pusdienām un cigaretēm, jo pats naudu it kā neprot pārvaldīt tik labi kā sieva, tad meita gluži nemanot savā pašas ģimenē pat negribot var atkārtot šo modeli, piemēram, uzņemoties virsatbildību pār visām ar saimniekošanu saistītajām izmaksām – rēķini, komunālie maksājumi, nauda bērniem un pārtikai, utt. Vai viņai tas patīk? Visbiežāk nē, bet spriedzi, kas valda attiecībās saimniekošanas lietās, viņa nespēj izskaidrot, jo neredz no mātes pārmantoto rīcības modeli. Grupas darbs ļauj to ieraudzīt, kas bieži mēdz būt šokējošs atklājums. Ko sieviete ar to darīs tālāk, ir viņas pašas atbildība. Ja viņa pieņems lēmumu no līdzšinējā rīcības modeļa atteikties, darbs diskusiju grupā var palīdzēt atrast atbildes, kā to labāk realizēt dzīvē. Bet – tas jau ir cits stāsts!


Šajā grupas darbā atklājām tādas ar naudu saistītas grūtības, kā dzīvošana regulārās parādsaistībās, nepamatotu baiļu radīta naudas taupīšana, līdzatkarīgu cilvēku „glābšana” ar finansiālu atbalstu, distresa „es neesmu pietiekami labs” radīta nepieciešamība apliecināt savas spējas un svarīgumu ar naudu, vēstījuma „lai sievietei būtu nauda, nepieciešams vīrietis” izstrādāti kompleksi, kas liedz brīvi rīkoties ar naudu vai justies to pelnījušai, utml.


Paldies dalībniecēm par uzaicinājumu un nesavtīgu darbu ar savām un grupas atklātajām grūtībām! Lai izdodas pieņemt pareizos lēmumus, ko ar tām darīt tālāk savas dzīves kvalitātes uzlabošanā!


Interesanti, ka, strādājot šajā grupas darbā, izkristalizējās vēl kāda būtiska problēma – līdzatkarība. Var šķist – kāds gan sakars attieksmei pret naudu ar līdzatkarību? Secinājām, ka nereti vistiešākais. Par to lasi nākamajā „Labo Domu Pieturas” blogā!


Kādas ir tavas grūtības attiecībās ar naudu? Vai esi domājis, kāds ir to patiesais cēlonis?


Lai izdevusies diena un veiksmīgas attiecības ar naudu!

Elīna Neilande
„LABO DOMU PIETURA”
Pārvērtējošais konsultants
Tālr. 29467274
elina@labodomupietura.lv
http://www.labodomupietura.blogspot.com

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru