otrdiena, 2011. gada 11. oktobris

Mīlestības robežas


Viņš/-a pārkāpa visas robežas!” dzirdēts miljoniem reižu, kad kāds atstāsta savus mīlestības, draudzības, ģimenes vai koleģiālu attiecību kreņķus. Visiem ir kaut kāds priekšstats par robežu mēru, kas ļauj just empātiju pret otra cilvēka pārdzīvojumiem, bet vai  izpratne par robežām ir samērīga? 


Ir saprotami, ja sieviete pārtrauc attiecības ar varmāku vai pataloģiski greizsirdīgu vīrieti; ja vīrietis šķiras sievas ilggadēju skandālu dēļ; ja māte aizliedz 12mitgadīgai meitai smēķēt un būt intīmās attiecībās ar vīrieti; ja skolotājs izraida no klases skolnieku, kurš bezatbildīgi traucē darbu pārējiem; utt. Bet kā ir ar reāliem dzīves piemēriem, kuros mūsu personīgā robežipratne būtu ļāvusi iet soli vai vairākus uz priekšu vai atpakaļ? Piemēram, varbūt mums šķiet, ka viena pļauka milzīgās dusmās vēl nav iemesls laulības šķiršanai, kamēr draudzene jau kārto formalitātes pie notāra? Vai draudzenes izkliegtie ļauna vēlējumi „Kaut ar tevi tā notiktu, tad tu redzētu, kā moralizēt!” kādam vēl nešķiet pietiekams iemesls senas draudzības pārtraukšanai, kamēr citam – spļāviens sejā un draudzības nodošana? Kur ir tā smalkā robeža, aiz kuras neizbēgami zūd uzticēšanās, piedošanas māksla un pati mīlestība?

Stāsta kliente: „Man bija skaista un intensīva draudzība ar radošu, interesantu un ļoti emocionālu sievieti. Mūsu starpā valdīja lieliska sapratne un pieņemšana – man ir brīnišķīgas atmiņas par kopā pavadīto laiku. Bet, mūsu attiecībām kļūstot arvien ciešākām, draudzene arī likumsakarīgi atļāvās tajās ienest savu vecāku ģimenē apgūtās konfliktu risināšanas metodes, kas bija galēji pretējas manā ģimenē pieredzētajam „mēmajam šovam” – skaļas lamas, draudus, manipulāciju, „pasūtīšanu trīs mājas tālāk” un tik pat intensīvu attiecību atjaunošanu milzīgā nožēlā. Varbūt viņai pazuda sajūta, ka viņas priekšā ir cilvēks, kurš šajās attiecībās ir abpusējas, vārdos neizteiktas vienošanās un dabiskas mīlestības dēļ, nevis kā radniecisku saišu „uzspiesta” māsa? Brīžos, kad viņa nespēja savaldīt emocijas, tās ķēra vistuvākos, tātad ar laiku arī mani. „Tu man esi kā māsa”, viņa mēdza teikt un tā arī izturējās. Dusmās tas nozīmēja vulkāniskus emociju izvirdumus, pēc tam vainas sajūtu un pašsaprotamu attiecību atjaunošanu, jo no radniecības jau neaizmuksi. Un es pieņēmu. Reizēm raudāju, reizēm spītīgi klusēju, reizēm pilnīgā mierā to pieņēmu kā pārejošu parādību, līdzīgi sniega vētrai vai plūdiem. Līdz viņa pārkāpa robežu… 

Kaut kas notika manī pašā, jo draudzenes emocijas bija tik pat sulīgas kā vienmēr, draudi bija samērīgi ierastajiem, manipulācijas metodes redzētas jau vairākkārtīgi, bet šoreiz manī kaut kas pārtrūka. Biju pārliecināta, ka manas emocijas norims, mīlestība atkal ņems virsroku, ka vajadzīgs tikai laiks, vēl jo vairāk – draudzene atkal bija pretimnākoša ar mūžseno saukli „Vistuvākie jau dabū visvairāk ciest, izrunāsimies!”. Bet šoreiz viss bija citādi, pat man pašai tā bija jauna pieredze – kāds bija pārkāpis robežu. Un nevis kaut kādu sabiedrības noteiktu robežu par draudzībā pieļaujamo aizskārumu normu, bet manu personīgo mīlestības robežu. Un aiz tās man vairs negribējās atpakaļ. Es neatgriezos.

Cilvēks, ar kuru pārtraucam attiecības, nekļūst ne labāks, ne sliktāks, tas ir tikai mūsu lēmums par to, kādās attiecībās esam gatavi būt. Svarīgi, lai attiecību pārtraukšana ir skaidri izsvērts un pamatots lēmums, kurā ar pilnu pieauguša cilvēka atbildību paši pret sevi un otru varam teikt „Piedod, es neesmu gatavs tā turpināt, man tas neder.” Gluži citādi ir, ja attiecības tiek izbeigtas dusmās, skaļi aizcērtot durvis gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Tad tas ir kā sods, kā bēgšana, kā sāpīgu lietu izslēgšana, pretēji to risināšanai. Un ja tā, nākas sadzīvot ar rūgtumu, kas nepāriet, bet pieņem jaunus veidolus – mazvērtības kompleksus, naidu, aprunāšanu, u.c. dzīvu emociju izpausmes.

Vai esi aizdomājies, kā tu veido un pārtrauc attiecības savā dzīvē? Cik daudz „neatrisinātu lietu” guļ tavā plauktā?


Elīna Neilande
„LABO DOMU PIETURA”
Pārvērtējošais konsultants
Tālr. 29467274
elina@labodomupietura.lv
http://www.labodomupietura.lv


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru